opvoeden & opgroeien
Basisschoolkind | Gedrag

Gedrag

In deze leeftijdsfase ben je veel bezig met het gedrag van je kind. Soms krijg je te maken met ongewenst of lastig gedrag, of is je kind heel snel boos. Misschien weet je kind nog niet goed hoe het met gevoelens om kan gaan.

Denk je dat je kind wordt gepest, of dat je kind anderen pest? Het is belangrijk om dit op tijd en goed aan te pakken. Ook als het gaat om digitaal pesten.

Sommige kinderen zijn heel druk en kunnen het zich moeilijk concentreren. Herken jij dit bij jouw kind? Dit kan te maken hebben met het karakter. Maar het kan ook zijn dat je kind ADHD heeft. 

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen als mijn kind wordt gepest?

Blijf rustig en luister goed naar je kind om te ontdekken wat er aan de hand is. Laat je kind vertellen zonder een oordeel te geven. Vat het verhaal samen en zeg dat je samen naar een oplossing gaat zoeken. Soms wil je kind niet vertellen wat er is gebeurd, omdat het bang is dat het dan nog meer gepest gaat worden. Vertel je kind dat het altijd bij jou terecht kan.

Wordt je kind op school gepest? Neem dan contact op met de leerkracht. Deze kan het pestprobleem met de klas en de pester(s) bespreken.

Hoe weet ik of mijn kind ADHD heeft?

Je kunt ADHD herkennen aan:

  • Druk gedrag: je kind rent veel, kan moeilijk stil zitten en vindt het moeilijk om rustig te spelen.
  • Impulsief gedrag: je kind doet en zegt iets zonder na te denken wat de gevolgen kunnen zijn.
  • Problemen met concentreren: je kind kan moeilijk luisteren, is snel afgeleid en raakt vaak iets kwijt.

Herken jij dit gedrag bij je kind? Praat erover met de leerkracht en vraag of je kind zich op school ook zo gedraagt. Samen kunnen jullie op zoek naar hulp.

Uitgelicht

Bekijk ook