Gezondheid en welzijn
De jeugdgezondheidszorg houdt de groei en ontwikkeling van je kind samen met jou in de gaten. Hiervoor zijn er verschillende contactmomenten. De gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind staan in het digitaal dossier.
In de GroeiGids App kun je zelf de ontwikkeling en de groei van je kind bijhouden. Je vindt er verdiepende informatie en krijgt tips, die passen bij de leeftijd van je kind op dat moment.
Je kind krijgt de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
Veelgestelde vragen
Wat verandert er vanaf 2025 in het vaccinatieschema?
Vanaf 2025 verandert het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma. Sommige vaccinaties worden op een ander moment gegeven zodat kinderen nog beter beschermd zijn. Lees wat er precies verandert op de website rijksvaccinatieprogramma.nl.
Waarom is het belangrijk mijn kind te laten inenten?
Als je kind een ernstige vorm van een kinderziekte krijgt, is er een risico op complicaties. Je kind kan daardoor in het ziekenhuis belanden, blijvende beperkingen krijgen of soms zelfs overlijden. Als veel kinderen zijn ingeënt, een vaccinatiegraad van 95%, treedt er 'groepsbescherming' op. Dat betekent dat jonge kinderen die (nog) niet gevaccineerd zijn, ook zijn beschermd.
Waarom is het erg als mijn kind de mazelen, bof of rodehond krijgt?
Bof, mazelen en rodehond zijn ontzettend besmettelijk. Als je kind een van deze ziektes krijgt, is er een grote kans op complicaties. Zo kan je kind door de bof hersenvliesontsteking krijgen of doof worden.
Als je rodehond krijgt tijdens een zwangerschap, is er kans op een miskraam of aangeboren aandoening bij het kindje.
Ook kan een kind dat niet is gevaccineerd makkelijk een ander kind besmetten, bijvoorbeeld op school of een kinderdagverblijf.
Welke bijwerkingen kan mijn kind krijgen na een vaccinatie?
Je kind kan last krijgen van een pijnlijke arm of pijnlijk been, het kan koorts krijgen of hangerig zijn. Ernstige bijwerkingen van een vaccinatie zijn heel zeldzaam. Voor je kind zijn de bijwerkingen minder vervelend dan wanneer het de ziekte zou krijgen.
Ernstige bijwerkingen worden gemeld bij het bijwerkingencentrum LAREB.
Is het schadelijk voor mijn kind als iemand in de buurt rookt?
Ja, dat is schadelijk voor de gezondheid van je kind. Als iemand in de buurt van je kind rookt, ademt je kind die tabaksrook in. Dat noemen we meeroken (of passief roken). Vooral voor baby's en kinderen is dit schadelijk: zij zijn nog volop in de groei. Ze hebben dan meer kans op onder andere wiegendood (baby's en kleine kinderen), longontsteking, benauwdheid, astma, oorontsteking en rode en prikkelende ogen.
Wat moet ik doen als mijn kind is gebeten door een teek?
Als een teek je kind net heeft gebeten, lijkt het alsof er een klein, zwart puntje op de huid zit. Een teek zuigt bloed op. Hierdoor zwelt de teek op en na een paar dagen is het zo groot als een erwt.
- Verwijder de teek zodra je hem ziet met een tekentang. Controleer of je alle delen van de teek hebt weggehaald. Dit doe je door de teek te bekijken: een zuigmond met aan weerszijden 2 tastdelen moeten aanwezig zijn.
- Verwijder een teek liever niet met alcohol, jodium, olie of andere middelen.
- Als je de teek hebt verwijderd, maak dan de huid schoon met bijvoorbeeld alcohol.
- Als je denkt dat de teek niet helemaal weg is, maak dan bij voorkeur dezelfde dag nog een afspraak bij de huisarts.
Noteer de datum en de plek van de tekenbeet. Houd de plek 3 maanden lang in de gaten. Ga naar de huisarts als je een verkleuring van de huid ziet die steeds groter wordt, of als je kind klachten krijgt die op griep lijken.
Waar kan ik terecht als ik vermoed dat een kind mishandeld of misbruikt wordt?
Als je vermoedt dat een kind mishandeld wordt, kun je voor advies bellen met Veilig Thuis: 0800 - 2000. Bellen is altijd goed, ook als je twijfelt. Je kunt met een deskundige bespreken wat er aan de hand is.
Welke vaccinaties krijgt mijn kind op de basisschool en wanneer?
Tussen 5 en 6 jaar:
- DTP: tegen difterie, tetanus, polio.
Als je kind 10 jaar is, krijgt het 2 keer een vaccinatie tegen HPV (humaan papillovirus). Tussen de 1e en de 2e vaccinatie zit een half jaar.
Wat moet ik doen als mijn kind hoofdluis heeft?
- Kam de haren van je kind 2 weken lang elke dag met een netenkam.
- Eventueel kun je het kammen combineren met een antihoofdluismiddel.
- Breng de school, de kinderopvang, clubs en andere ouders op de hoogte.
- Ontsmet kammen en borstels, of gooi ze weg.
Het is niet nodig om kleding, beddengoed en knuffels te wassen. 2 weken lang elke dag kammen met een netenkam is voldoende.