opvoeden & opgroeien
Basisschoolkind | Groei en ontwikkeling

Groei en ontwikkeling

De jeugdgezondheidszorg houdt de groei en ontwikkeling van je kind samen met jou in de gaten. Hiervoor zijn er verschillende contactmomenten. De gegevens over de gezondheid en de ontwikkeling van je kind staan in het digitaal dossier.

In de GroeiGids App kun je zelf de ontwikkeling en de groei van je kind bijhouden. Je vindt er verdiepende informatie en krijgt tips, die passen bij de leeftijd van je kind op dat moment.

Veelgestelde vragen

Mijn kind ademt vaak door de mond. Wat kan ik doen zodat het meer door de neus gaat ademen?

Je kunt met je kind oefenen zodat het meer door de neus gaat ademen. Geef je kind een dun voorwerp, bijvoorbeeld een ijsstokje of een rietje. Laat je kind dit voorwerp tussen de lippen houden. Let op: niet tussen de tanden. Houd de tijd bij en probeer het iedere keer iets langer vol te houden. Oefen steeds kort, maar wel elke dag.

Slaapt je kind vaak met de mond open? Druk dan tijdens de slaap voorzichtig de kaak omhoog en sluit de lippen. Houd dit een paar tellen vast.

Meer over Ademen door de mond

Mijn kind plast nog in bed. Wat kan ik doen?

Spreek vaste momenten af waarop je kind naar de wc gaat. Bijvoorbeeld 's ochtends als je kind net wakker is, voordat het naar school gaat, tijdens de lunchpauze, na schooltijd, voor het avondeten en voordat het naar bed gaat. Zorg dat je kind ontspannen is en leg er niet te veel druk op.

Doe je kind geen luier aan. Geef geen straf als het een keer fout gaat, maar geef een groot compliment als het goed gaat.

Wanneer begint ongeveer de puberteit en hoe merk je dat?

Sommige kinderen beginnen al te puberen als ze 10 of 11 jaar zijn. Meisjes vaak eerder dan jongens. In het begin is er aan de buitenkant nog niets te zien, maar zijn er al wel veranderingen in het lichaam aan de gang. Onder invloed van hormonen begint de verandering van het kinderlijfje naar een volwassen lichaam.

Door alle veranderingen, zowel emotioneel als lichamelijk, kan je kind onzeker worden. Ook kan je kind last hebben van stemmingswisselingen: het ene moment is het boos, verdrietig en teruggetrokken, het volgende moment blij, vrolijk en uitbundig.

Cursussen & activiteiten

Cursussen & activiteiten | groei en ontwikkeling

Uitgelicht

Bekijk ook