opvoeden & opgroeien
Basisschoolkind | Mediaopvoeding

Mediaopvoeding

Als je kind eenmaal op de basisschool zit, zal het steeds vaker achter een beeldscherm zitten. Niet alleen om spelletjes te spelen, maar ook om oefeningen of opdrachten voor school te doen. En er komt een moment dat je kind actief wordt op social media.

Het is belangrijk om je kind goed te begeleiden bij het gebruik van internet en social media. Het ziet en hoort van alles, en het moet leren hoe het daarmee om kan gaan. Blijf vooral praten: vraag regelmatig wat je kind online meemaakt. Is er iets wat je kind moeilijk of vervelend vindt? Help dan met nadenken hoe het daarop kan reageren.

Veelgestelde vragen

Op welke manier kan mijn kind veilig gebruik maken van online media?

Het is belangrijk dat je duidelijke regels en grenzen geeft en dat je regelmatig controleert wat je kind doet. Laat je kind met een computer, tablet of laptop zoveel mogelijk bij jou in de buurt zitten. Zo kun je gemakkelijk zien waar je kind mee bezig is. Begeleid je kind door samen actief op zoek te gaan naar leuke, geschikte films, programma’s en games die passen bij de leeftijd van je kind en bij wat je kind leuk vindt.

Wat is een goede lichaamshouding achter een beeldscherm?

Het is belangrijk dat je kind niet te lang in dezelfde houding zit. Zorg dat het elke 30 minuten van houding verandert en regelmatig beweegt. Je kind kan ook liggend op de buik of staand naar een beeldscherm kijken. Als je kind achter een beeldscherm zit, let dan op het volgende:

  • De voeten staan plat op de grond.
  • De enkels, knieën en ellebogen zijn gebogen.
  • Je kind zit goed achterop de zitting van de stoel.
  • Je kind zit met de hele rug tegen de rugleuning.

Uitgelicht

Bekijk ook