opvoeden & opgroeien
Peuter

Peuter

Eén jaar...een peuter alweer, wat gaat het vlug. Je kind leert de komende jaren veel nieuwe dingen, zoals lopen en praten. Je peuter gaat snappen dat hij een eigen persoontje is. De fase ‘ik ben twee en ik zeg nee breekt aan’. Je bent druk met verzorgen, maar ook steeds meer met opvoeden.

Regelmatig wil je kind filmpjes kijken op jouw telefoon of de televisie. Maar hoe doseer je dat? Zindelijk worden gaat een rol spelen. En aan tafel kan je peuter opeens geen trek meer hebben in dingen die hij eerder rustig at.

Nu je kind steeds meer kan, speelt ook een veilige omgeving een grote rol. En van al dat spelen is je kind soms zó moe, dat het minder goed slaapt. In deze periode ga je ook alvast nadenken over een basisschool voor je kind. Het is een uitdagende fase, waarin je kind zich supersnel ontwikkelt.

Bekijk ook de informatie over je peuter en de groei en ontwikkeling, gezondheid en welzijn, verzorging, voeding, slapen, driftbuien, veiligheid, mediaopvoeding en naar school gaan. Onderaan de pagina zie je welk cursusaanbod beschikbaar is over deze onderwerpen.

Veelgestelde vragen

Wat doe ik als mijn kind eenkennig is?

Eenkennig zijn komt meestal voor als je kind tussen 1 en 2 jaar oud is. Sommige kinderen worden angstig, gaan huilen en kruipen weg bij mama of papa. Stel je kind gerust. Blijf hierbij zelf rustig. Maak er niet te veel een punt van. Je kind krijgt anders een bevestiging van het angstige gevoel. Breng je peuter regelmatig in contact met andere mensen. Zo leert je peuter om zich ook goed te voelen bij andere mensen.

Hoe help ik mijn peuter zindelijk worden?

Begin met het aanbieden van het potje als je peuter interesse toont in plassen en poepen. Begin in een rustige periode. Doe je kind gemakkelijke kleren aan, zet je kind regelmatig op het potje en stimuleer je kind met complimentjes. Forceer het zindelijk worden niet. Als het oefenen niet lukt, wacht dan nog even en probeer het later opnieuw.

Waarom heeft mijn kind driftbuien?

Je kind wil steeds meer zelf doen en bepalen wat er gebeurt. Dat kan alleen niet altijd. Je kind kan driftig worden wanneer iets niet lukt of niet mag. Peuters kunnen nog niet goed met hun emoties omgaan en hebben daarom jou als ouder nodig om hen hierbij te helpen. Meer over Driftbuien.

Hoe kan ik het best reageren op een driftbui van mijn peuter?

Als je kind een driftbui heeft, dan kun je een kind het best de ruimte geven om zich te uiten. Blijf wel in de buurt en wacht tot de bui over is.

Soms moet je wel ingrijpen. Vertel je kind welk gedrag moet stoppen en waarom. Als je kind niet stopt, dan kun je het meenemen naar een rustige en veilige plek. Blijf bij je kind tot het rustig wordt en herhaal rustig en duidelijk: 'Dit mag echt niet'.

Het is erg belangrijk om positieve aandacht te geven als je kind weer rustig is.

Wat is gezond eten voor mijn peuter?

Een kind in de groei heeft gezonde voeding nodig. Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten, eieren: de Schijf van Vijf staat vol met gezonde producten die je kind helpen om goed te groeien. Hoeveel heeft je kind nodig en wat kun je beter niet geven? Meer over Gezond eten voor je peuter - Voedingscentrum.

Uitgelicht