opvoeden & opgroeien
Archief | Migratie/Zwanger/Tijdens de zwangerschap/Huisbezoek in de zwangerschap

Huisbezoek in de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je vragen of zorgen?

Zwanger zijn is een bijzondere ervaring. Vragen over je zwangerschap kun je stellen aan de verloskundige. Maar soms heb je andere vragen. Bijvoorbeeld over hoe je je kind kunt opvoeden. Of wat je moet doen als je zorgen over geld hebt, of ruzie met je partner of in de familie.

Het is fijn als je vragen of zorgen al in de zwangerschap bespreekt, met iemand die je vragen beantwoordt en met je mee denkt. Zodat je hulp en steun krijgt op een manier die bij jou past. Dan voel je je lekkerder. En dat voelt je baby ook.

Heb jij vragen of zorgen waar de verloskundige en kraamzorg je niet bij kunnen helpen? Je kunt je dan aanmelden voor een afspraak met een jeugdverpleegkundige van de jeugdgezondheidszorg bij jou thuis.

Hoe ziet het huisbezoek eruit?

De jeugdverpleegkundige komt bij je thuis. Je hoeft dan niet te reizen en je bent in je eigen vertrouwde omgeving. Wil je dit liever niet? Dan zoek je samen met de jeugdverpleegkundige naar een andere oplossing.

Je kunt je partner, je moeder of een ander vertrouwd iemand vragen om bij het gesprek aanwezig te zijn.

Gesprek

Tijdens het huisbezoek bespreek je met de jeugdverpleegkundige hoe het met jou en je gezin gaat. Je kunt vragen stellen en zeggen waar je je zorgen over maakt. De jeugdverpleegkundige luistert naar je, stelt vragen en geeft informatie en adviezen.

Soms helpt het gesprek al genoeg en kun je zelf weer verder. De jeugdverpleegkundige vertelt je hoe je haar kunt bereiken als het nodig is.

Als er meer nodig is dan een gesprek

Soms is er meer nodig dan een gesprek. Je maakt dan samen met de jeugdverpleegkundige een plan hoe je verder kunt gaan. Als er extra hulp nodig is, geeft de jeugdverpleegkundige je hiervoor een advies. Of ze helpt je om die extra hulp te regelen.

Belangrijk is dat jullie samen naar oplossingen zoeken die bij jou en jouw situatie passen.

Vervolg

Als het plan is gemaakt, maakt de jeugdverpleegkundige met jou een volgende afspraak. Tijdens die afspraak bespreken jullie of het plan goed heeft gewerkt. Ook bespreken jullie hoe het op dat moment met jou en je gezin gaat.

Wat kost het huisbezoek?

Je hoeft niets te betalen voor het huisbezoek. Het maakt niet uit of je voor de 1e keer zwanger bent of al kinderen hebt.

Hoe kun je je aanmelden?

Je kunt je aanmelden voor het huisbezoek door het aanmeldformulier in te vullen. Vind je het fijn om dat met je verloskundige of iemand anders te doen? Vraag deze dan om je te helpen.

De jeugdverpleegkundige neemt daarna contact met je op om een afspraak te maken.

Heb je vragen over het huisbezoek?

Als je vragen hebt over het huisbezoek kun je contact opnemen via:

Privacy

Alle gegevens van jou behandelen we vertrouwelijk. De jeugdverpleegkundige heeft een beroepsgeheim. Persoonlijk informatie wordt niet zonder toestemming van jou met anderen besproken of overgedragen.

Meer informatie vind je in de Privacyverklaring van Hecht GGD Hollands Midden.

Uitgelicht